Klauzula informacyjna o przetwarzaniu danych osobowych

W związku z realizacją wymogów Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych „RODO”), informujemy o zasadach przetwarzania Pani/Pana danych osobowych oraz o przysługujących Pani/Panu prawach z tym związanych.

 

Tożsamość administratora

 

Administratorem jest Pomorski Wojewódzki Inspektor Transportu Drogowego (PWITD) mający siedzibę w Gdańsku (80-286) przy ul. Jaśkowej Doliny 50

 

Dane kontaktowe administratora

 

Z administratorem – Pomorskim Wojewódzkim Inspektorem Transportu Drogowego – można skontaktować się poprzez adres e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., formularz kontaktowy pod adresem http://www.witd.gdansk.pl/index.php/inspekcja/kontakt lub pisemnie na adres siedziby administratora.

 

Dane kontaktowe inspektora ochrony danych osobowych

 

Administrator wyznaczył Inspektora Ochrony Danych w osobie Pana Janusza Staniszewskiego, z którym może Pani/Pan skontaktować się poprzez e-mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. Z inspektorem ochrony danych można kontaktować się we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania danych osobowych oraz korzystania z praw związanych z przetwarzaniem danych.

 

Cele przetwarzania i podstawa prawna

 

Pani/Pana dane będą przetwarzane w celu realizacji ustawowych zadań nałożonych na Administratora na podstawie przepisów prawa, w szczególności: art. 50 ustawy o transporcie drogowym.

 

Odbiorcy danych lub kategorie odbiorców danych

 

Pani/Pana dane osobowe mogą być udostępniane uprawnionym urzędom lub instytucjom w związku z realizacją ustawowych zadań nałożonych na Administratora.

 

Okres przechowywania danych

 

Dane będą przetwarzane przez okres niezbędny do realizacji zadań nałożonych na Administratora a po tym czasie przez okres oraz w zakresie wymaganym przez przepisy powszechnie obowiązującego prawa.

 

Prawo do ograniczenia przetwarzania

 

Przetwarzanie Pani/Pana danych może zostać ograniczone, z wyjątkiem ważnych względów interesu publicznego RP lub Unii Europejskiej.

 

Prawa podmiotów danych

 

Na mocy  art. 55a ustęp 4 ustawy o transporcie drogowym, w  zakresie, w jakim dane osobowe są niezbędne do zapewnienia prawidłowej realizacji ustawowych zadań Inspekcji, osobie, której dane dotyczą nie przysługuje prawo: uzyskania od Administratora potwierdzenia przetwarzania danych i dostępu do tych danych żądania od Administratora niezwłocznego sprostowania danych osobowych (żądania od Administratora niezwłocznego usunięcia danych osobowych żądania od Administratora ograniczenia przetwarzania danych osobowych przenoszenia swoich danych osobowych, w tym żądania od administratora przesłania danych bezpośrednio innemu administratorowi wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych by nie podlegać decyzji która opiera się wyłącznie na zautomatyzowanym przetwarzaniu, w tym profilowaniu Państwa dane osobowe podlegają zabezpieczeniom (środki techniczne i organizacyjne) zapobiegającym nadużyciom lub niezgodnemu z prawem przetwarzaniu.

 

Prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego

 

Przysługuje Pani/Panu również prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego zajmującego się ochroną danych osobowych w państwie członkowskim Pani/Pana zwykłego pobytu, miejsca pracy lub miejsca popełnienia domniemanego naruszenia. Biuro Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO), Ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, Telefon: 22 860 70 86